Cercetare: Piața de facturaj din România a crescut în primul semestru al acestui an cu 12%

Piața de factoring (facturaj) din România a crescut în primul semestru al acestui an cu 12% față de aceeași perioadă din 2016, atingând 2 miliarde de euro, potrivit datelor colectate de Asociația Română de Factoring (ARF), se arată într-un comunicat al asociației.

Luate în ansamblu, operațiunile de factoring intern au înregistrat o creștere de peste 14%. Din punctul de vedere al produselor accesate, cea mai semnificativă creștere procentuală a avut-o factoringul revers, de 58%, contribuind la menținerea pe prima poziție a factoringului intern fără regres cu un volum de peste 1,25 miliarde de euro.

Ca și volume de creanțe administrate prin factoring, pe primul loc se situează domeniul FMCG, cu creștere de 40%, urmat îndeaproape de IT cu creștere 168%, pe locul trei fiind construcțiile cu creștere de 10%, față de primul semestru din 2016.

“La capitolul factoring intern, domeniul IT&C a avut cea mai frumoasă evoluție față de 2016, crescând de la 106 milioane de euro la aproape 290 milioane euro. În acest moment se situează în apropiere de volumele realizate de companiile din FMCG, iar cu acest ritm de creștere, ne așteptăm ca în timpul apropiat chiar să treacă pe primul loc”, mai declară Bogdan Roșu.

Factoringul de export a crescut cu 3,5% per total, în timp ce factoringul de import a crescut cu peste 12%.

“O explicație a acestei creșteri rezidă și în expandarea total neașteptată a consumului, pe fondul măririi veniturilor populației, în special a angajaților din sectorul public, din ultimul an. Cererea pentru consum nu a putut fi acoperită de producția internă care este insuficient dezvoltată și insuficient de elastică la astfel de evoluții. În consecință, diferența a trebuit să fie acoperită prin importuri, dezechilibrul dintre importuri și exporturi având o contribuție negativă la PIB”, precizează Bogdan Roșu.

Mai mult de jumătate din volumele administrate prin factoring de export (cu o cotă de 56 %) au fost accesate de firme din domeniul “Metale, chimicale, apă și reciclare”, acest domeniu fiind pe primul loc și la factoringul de import (cu o cotă de 44%).

În ceea ce privește factoringul de import, pe locurile doi și trei se situează domeniile IT&C (cu o cotă de 22%), respectiv FMCG (cu o cotă de 21%).

În cifre absolute, la toate cele trei tipuri de operațiuni de factoring s-au obținut creșteri. Factoringul intern a ajuns la 1,58 miliarde de euro, cel de export  a depășit 350 de milioane euro, iar cel de import a depășit 70 milioane euro.

“Putem spune că printr-o promovare constantă, obiectivele principale ale ARF au fost îndeplinite în prima parte a acestui an, mai ales prin faptul că a crescut atât volumul de creanțe administrate, cu 12%, dar și numărul companiilor care au accesat factoring, cu aproximativ 15%. De asemenea, volumele gestionate prin factoring pentru companii mici și mijlocii au crescut cu 5%, iar disciplina de plată a debitorilor cedați s-a îmbunătățit,  întârzierea medie la plată înregistrând o scădere de aproximativ 18%”, mai spune președintele ARF.

Asociația menționează că informațiile pentru evaluarea pieței de factoring la 2016 au fost furnizate de către membrii ARF — Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română SA, BRD — Groupe Societe Generale SA, Banca Transilvania SA, EximBank, IFN Next Capital Finance SA, ING Bank Romania SA, Piraeus Bank Romania SA, Raiffeisen Bank SA, Unicredit Bank SA, incluzând, de asemenea, și date oferite de instituții non-membre, precum și un estimat pentru ceilalți jucători care nu au putut participa la studiu.

Sursa: agerpres.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *