Cercetare: Europenii sunt fumători şi consumă alcool de la vârste tot mai mici

Speranţa de viaţă la naştere a crescut cu şase ani în Uniunea Europeană (UE) din anul 1980, dar, în pofida campaniilor de informare, prea mulţi adolescenţi sunt obezi şi fumează, cu riscul de a face accidente vasculare şi cancere, două din principalele cauze ale mortalităţii, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

”Peste jumătate din populaţia totală a Uniunii Europene este supraponderală şi 15,5%, obeză”, precizează raportul intitulat ”Panoramă asupra sănătăţii: Europa 2010”, realizat de Comisia Europeană şi OECD.

Este ingrijorător ca ”un tânăr european din şapte, în vârstă de 11-15 ani, este supraponderal sau obez” şi chiar unul din cinci în ţări din sudul Uniunii Europene: Malta (29,5%), Grecia (18,8%), Portugalia (18,8%), Italia (18,3%) şi Spania (16,7%). Rata este, în schimb, mai mică de 10% în Lituania (7,5%), Letonia (7,8%) şi Estonia (9,8%).

Tinerii fumează regulat începând de la 15 ani şi beau mult. În jur de 40% din adolescenţii de 15 ani din Danemarca, Lituania, Marea Britanie, Finlanda şi Bulgaria mărturisesc că s-au îmbătat de cel puţin două ori. Aceste obiceiuri stau la baza bolilor cardiovasculare, sunt la originea a 40% dintre decesele din UE şi a diferitelor tipuri de cancer.

Datele arată diferenţe importante între ţările europene în privinţa sănătăţii populaţiei, a factorilor de risc pentru sănătate, nivelului cheltuielilor pentru sănătate şi a surselor de finanţare, au precizat CE şi OECD.

Sursa: Agerpress.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *