Studiu: Economiile europene rămân în urmă la investiţiile de capital, periclitând creşterea viitoare

Europa rămâne în urmă faţă de media mondială în ceea ce priveşte investiţiile de capital în resursele firmelor şi în infrastructura publică din economiile sale, periclitând perspectivele viitoare de creştere, arată un nou studiu al UHY, reţeaua internaţională a companiilor independente care oferă servicii de contabilitate şi consultanţă fiscală.

Potrivit UHY, ţările europene au cunoscut, în medie, o scădere a investiţiilor de capital de 5,5% pe ultimii cinci ani*, ajungând la numai 187 miliarde USD în 2015 (ultimele date disponibile). În schimb, media mondială a crescut cu 21,1%, ajungând la 364,2 miliarde USD pe aceeaşi perioadă.

UHY arată că un nivel crescut al investiţiei de capital indică faptul că firmele vizează extinderea capacităţii de producţie, îmbunătăţirea productivităţii sau abordarea de noi pieţe prin deschiderea de noi puncte de lucru. Un asemenea nivel crescut reflectă şi sprijinul acordat de guverne creşterii economice prin îmbunătăţirea legăturilor de transport, a capacităţii de generare de electricitate şi a altor elemente vitale de infrastructură de care firmele depind în activitatea lor.

Studiul UHY a analizat „formarea brută de capital” – sau investiţia de capital – din 41 de mari economii ale lumii, măsurând tendinţele pe o perioadă de cinci ani şi comparând nivelurile investitiilor cu Produsul Intern Brut (PIB) al fiecărei economii.

Formarea brută de capital ia în calcul cheltuielile pe active precum sistemele informatice, echipamente şi utilaje noi şi investiţiile de stat în proiecte de infrastructură. Studiul UHY compară formarea brută de capital cu PIB pentru a pune investiţiile în context, raportându‑le la mărimea economiei unei ţări.

Şi ţările G7 au înregistrat o rată de creştere mai lentă decât media mondială, majorând investiţiile de capital cu o medie de 11,1% pe o perioadă de cinci ani. Totuşi, suma medie investită de economiile G7 rămâne substanţială – la peste 1 trilion USD în 2015 (sau 20,7% din PIB).

China şi SUA conduc detaşat

În vârful clasamentului, China conduce detaşat, majorând investiţiile de capital cu 73%, la valoarea de 5 trilioane USD, echivalentul a 45% din PIB. UHY arată că nivelurile extrem de ridicate ale investiţiilor din China ultimilor ani au contribuit la creşterea economică solidă, care rămâne relativ ridicată, înregistrând o valoare de 6,9% în 2015**.

În paralel cu o gamă largă de proiecte publice majore de infrastructură, care contribuie la creşterea productivităţii şi a competitivităţii, firmele chinezeşti îşi extind rapid capacităţile de producţie pentru a ţine pasul cu cererea de bunuri, a investi în inovaţie şi a-şi consolida poziţia pe piaţa mondială.

UHY adaugă că, după ce China a înregistrat volume semnificative de investiţii de capital în ultimul deceniu, guvernul ia acum măsuri pentru a începe să orienteze ţara în direcţia unei economii bazate pe consum.

Bernard Fay, Preşedintele UHY, comentează: „Investiţiile de capital sunt vitale în pregătirea terenului pentru creşterea economică, aşa că Europa nu‑şi poate permite să rămâna în urmă.”

„La ora actuală, economiile europene riscă să fie depăşite atât de economiile în curs de dezvoltare, cât şi de alte economii dezvoltate. Deşi în numeroase economii dezvoltate ale lumii capacitatea de a investi a firmelor şi a Statului a fost afectată de recesiune, există un contrast puternic între relativa lipsă de investiţii din Europa şi activitatea din SUA, care s‑a menţinut mult mai viguroasă.”

Companiile din numeroase economii în curs de dezvoltare s-au înscris pe o traiectorie de creştere alocând mai mult capital în proiecte de investiţii, pe masură ce se pregătesc să acapareze o cotă mai mare de piaţă sau să îşi amelioreze avantajul competitiv. China a deschis drumul şi multe ţări îi calcă pe urme.

”După o recesiune severă care a durat 4 ani, România şi-a reluat ciclul economic de creştere în 2013. Acesta nu este însoţit decât de o majorare firavă a investiţiilor de capital vis-a-vis de creşterea economică, cu doar 1% în ultimii 5 ani, preferata stimulării consumului. Dinamica, totuşi, pozitivă, a investiţiilor se datorează în exclusiviatate sectorului privat (sectorul public a contribuit negativ). Credem că, pentru investitorii de capital, la fel de important ca deciziile pe care guvernele le iau, sunt şi deciziile pe care administraţiile le promit, dar se abţin să le ia, atât timp cât periclitează creşterea economică de durată. Cu alte cuvinte, predictabilitatea şi stabilitatea sunt critice pentru ceea ce va urma. Acest lucru în condiţiile în care creşterea economică a atins acum un vârf de 5,7% (în primul trimestru din 2017), iar continuarea ei fie va fi determinată de un aflux de investiţii în condiţii de stabilitate şi predictabilitate, fie nu va fi deloc, motorul consumului fiind supra-turat”, afirmă Camelia Dobre, managing partner UHY Audit CD.

Economiile din zonele Asia-Pacific şi America de Sud prezintă niveluri crescute de investiţii de capital

UHY adaugă că mai multe ţări din Asia şi din America de Sud ocupă poziţii bune în clasamentul investiţiilor de capital. Bangladeshul a înregistrat cea mai mare creştere totală în formarea brută de capital pe cinci ani, investiţiile din 2015 fiind cu 86,2% mai ridicate decât în 2010 (56,4 mld. USD – adică 27,3% din PIB).

UHY precizează că Bangladeshul investeşte masiv în domenii precum generarea de electricitate, ceea ce a determinat ca aproape 80% din populaţie să aibă acces la curent electric, faţă de numai 47% în 2009. Aceasta va aduce mari beneficii firmelor.

Potrivit unui comunicat remis 9am, în America Centrală şi de Sud, Guatemala, Uruguayul, Peru şi Argentina s-au înregistrat creşteri ale investiţiilor de capital peste media mondială în ultimii cinci ani analizaţi.

Hugo Gubba, de la firma uruguayana UHY Gubba & Asociados, membră a UHY, declară: „Creşterea investiţiilor de capital din Uruguay a fost determinată atât de înmulţirea proiectelor publice, care includ posibilitatea asocierii în participaţiune între public şi privat, cât şi de o varietate de stimulente fiscale recente.”

„Scutirile de taxe aprobate în ultimii ani sunt menite să încurajeze investiţiile de afaceri într‑o multitudine de domenii – de la construcţii, generarea de electricitate şi turism la agricultură, biotehnologii şi centre de asistenţă telefonică.”

„Mai sunt multe de făcut pentru îmbunătăţirea autostrăzilor şi căilor ferate din Uruguay, astfel încât ţara să ajungă într‑o formă mai bună pentru promovarea economiei noastre în faţa altor ţări şi atragerea mai multor investiţii străine directe.”

Marea Britanie şi Irlanda merg contra tendinţei descendente la nivel european

Atât Marea Britanie, cât şi Irlanda merg împotriva curentului investiţiilor de capital în scădere din Europa. Marea Britania şi‑a majorat nivelurile investiţiilor de capital cu 30% în perioada de cinci ani analizată, ajungând la 503 mld. USD – echivalentul a 17,6% din PIB. Aceasta este probabil să se datoreze, în parte, revenirii puternice după nivelurile scăzute determinate de recesiune şi de criza creditelor.

Irlanda a înregistrat o creştere şi mai mare, cu 60%, atingând investiţii de capital în valoare 61,4 mld. USD, adică 21,7% din PIB.

După cum explică Alan Farrelly, partener la firma irlandeză UHY Farrelly Dawe White Limited, membră a UHY, „Pe lângă iniţierea unui număr de proiecte de transport esenţiale, sprijinirea creşterii şi dezvoltării afacerilor este un domeniu de maxim interes pentru programele de investiţii de capital ale guvernului irlandez”.

„Organisme precum Enterprise Ireland, care oferă asistenţă firmelor exportatoare irlandeze prin programe care promovează inovaţia şi exploatează oportunităţile de pe piaţă, şi IDA Ireland, care atrage companiile străine să se stabilească în Irlanda, ajută afacerile să investească în dezvoltare.”

Sursa: 9am.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *