Studiu: Un angajat implicat în creditare gestionează în medie credite în valoare de 9,7 mil. lei

Unul din trei angajati da credite. 11.700 de angajati din banci au pe mana creditarea populatiei, iar de firma se ocupa 8.800 de ofiteri de credit, potrivit BNR.

Aproximativ 20.500 de an­gajaţi din sectorul ban­car, adică apro­ximativ 37% din numărul total de salariaţi, sunt impli­caţi în activitatea de creditare, cei mai mulţi având pe mână gestionarea împrumuturilor pentru populaţie, potrivit unor date agregate de Banca Naţională.

Numărul ofiţerilor bancari care lucrează în creditarea de retail reprezintă 57% din personalul implicat în creditare, adică circa 11.700 de persoane.

Concentrarea personalului bancar pe segmentul populaţiei este de înţeles având în vedere numărul mare de clienţi. Pe de altă parte, în finanţarea firmelor (IMM-uri şi companii), unde numărul de clienţi este mai redus, lucrează peste 8.800 de ofiţeri bancari.

„Angajaţii bancari sunt alocaţi cu precădere în creditarea persoanelor fizice şi a IMM-urilor, 57%, respectiv 34% din personalul implicat în creditare, reflectând înclinaţia dominantă de creditare a sectorului bancar.

Potrivit băncilor, angajaţii sunt implicaţi în acordarea de credite către mai multe categorii de clientelă. În medie un angajat implicat în creditare gestionează împrumuturi în valoare de 9,7 milioane de lei“, notează BNR.

Analistul Aurelian Dochia consideră că băncile în mare parte şi-au calibrat structura de personal la condiţiile din economie şi sunt suficient de flexibile încât să-şi balanseze structura de per­so­nal între creditarea de retail şi corporate în funcţie de cererea din piaţă.

Sursa: ZF.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *