Se estimează creşterea volumului producţiei în economia românească

Conform unei anchete realizată în luna martie de Institutul Național de Statistică (INS), în această primăvară se estimează creşterea volumului producţiei în economia românească. Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creșterea producției, în special în fabricarea substanțelor și a produselor chimice și în fabricarea băuturilor. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate, concomitent cu o creştere moderată a numărului de salariați.

Şi în activitatea de construcții se va înregistra o creștere a volumului producției și a stocului de contracte și comenzi, ceea ce va atrage şi o majorare, moderată, a numărului salariaţilor din acest sector.

Managerii firmelor ce activează în domeniul comerţului cu amănuntul apreciază că va urma o perioadă de creştere accentuată a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale, conjugată cu majorarea numărului de salariaţi, tendinţă susţinută şi de creşterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Şi cererea de servicii va consemna o creştere moderată în următoarele trei luni, ceea ce va permite menţinerea numărului de salariaţi şi a preţurilor actuale de vânzare sau de facturare.

Potrivit studiului “O nouă viziune a creşterii” realizat de compania EY România, 55 la sută din companiile cu capital autohton se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri cu valori cuprinse între 10 şi 31 de procente. Nicio companie românească nu a previzionat scăderi ale cifrei de afaceri mai mari de 5 la sută, în comparaţie cu 6 la sută din companiile străine, care se aşteaptă la scăderi între 5 şi 20 la sută ale cifrei de afaceri în anul 2015.

Companiile româneşti planifică creşteri ale salariilor angajaţilor cu procente cuprinse între 10 şi 20 de procente, în timp ce doar două procente din companiile străine cu active în România iau în calcul eventuale creşteri salariale pentru angajaţii lor, în acest an. Companiile româneşti prognozează şi o creştere a ofertei de locuri de muncă. Apropae o treime din companiile cu capital autohton prognozează o creştere cu 10, până la 31 de procente, a numărului angajaţilor, în vreme ce doar 16 la sută din companiile străine au astfel de aşteptări, după cum  arată concluziile studiului „O nouă viziune a creşterii” realizat de compania EY Romania.

Sursa: Turdalive.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *