56% dintre companiile globale intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni

E de aşteptat ca piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) să cunoască noi creşteri în condiţiile în care un procent covârşitor de 56% dintre companiile globale intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni – se arată în cea de-a douăsprezecea ediţie a studiului EY Global Capital Confidence Barometer, conform unui comunicat de presă. Studiu bi-anual EY a fost derulat în rândurile a peste 1600 de directori executivi din 54 de ţări. Conform datelor extrase, în acest moment se înregistrează cel mai mare apetit pentru încheierea de achiziţii din ultimii cinci ani.

Rezultatele Barometrului arată că piaţa M&A este pe punctul de a atinge noi maxime. Cum valoarea globală a tranzacţiilor a crescut deja cu 13% în 2014, apetenţa pentru fuziuni şi achiziţii pare ferm instalată, cu aproape jumătate dintre companii (47%) care intenţionează să realizeze mai multe tranzacţii în anul următor decât în ultimele 12 luni. Numărul de tranzacţii care urmează să fie finalizate – cu 19% mai multe faţă de anul trecut – subliniază o dată în plus intenţiile de tranzacţionare.

Este de remarcat faptul că 78% dintre companii şi-au schimbat strategia de M&A ca rezultat al creşterii activităţii de tranzacţionare în 2014. Acest fapt sugerează că activitatea intens mediatizată din zona mega-tranzacţiilor a declanşat un val de activitate în toate zonele de tranzacţionare. Astfel, aproape toţi respondenţii (98%) se aşteaptă ca piaţa tranzacţiilor să se îmbunătăţească sau să rămână la nivelul de acum pentru următoarele 12 luni.

Încrederea în economia globală atinge cote tot mai înalte, 83% din directorii executivi declară că sunt optimişti, faţă de 53% cu doar şase luni în urmă. Iar aceasta reprezintă o bază solidă pentru intenţiile de tranzacţionare – ca şi nivelul ridicat de încredere în câştigurile corporatiste (72% – în creştere faţă de 65% cu douăsprezece luni în urmă). În plus, aceste fundamente favorizează activitatea de tranzacţionare. “Decalajul de evaluare” rămâne stabil, 78% din respondenţi nu văd nicio schimbare pentru următoarele 12 luni. Aproape trei sferturi dintre executivi (73%) sunt încrezători în privinţa disponibilităţii creditelor.

Cu toate acestea, 37% din respondenţi consideră instabilitatea în creştere a politicii globale şi regionale ca principalul risc pentru afacerile pe care le conduc. În plus, recenta incertitudine asociată cu volatilitatea schimburilor valutare şi de mărfuri este identificată de mai bine de o treime dintre ei (35%) ca reprezentând un alt risc semnificativ. Dar, în timp ce unii le consideră riscuri, alţii le văd ca pe o oportunitate pentru fuziuni şi achiziţii.

Tranzacţiile transfrontaliere par a deveni marca definitorie a noului val de tranzacţii, cu 84% din directorii executivi care ţintesc oportunităţi de investiţii dincolo de graniţe. Mai bine de jumătate dintre directori (54%) îşi concentrează strategiile de M&A către tranzacţii transfrontaliere în regiunea geografică din imediata apropiere. Aproape o treime dintre ei (30%) se concentrează dincolo de aceasta, în timp ce doar 16% intenţionează să încheie tranzacţii pe piaţa internă.

Conform Barometrului, Marea Britanie, China, Statele Unite, Germania şi Australia reprezintă principalele cinci destinaţii țintă pentru investitori. În privinţa cumpărătorilor, companiile din Statele Unite, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Japonia vor fi cele mai active.

“Europa de Vest va fi destinaţia cea mai atractivă pentru fuziuni şi achiziţii – în special pentru cumpărătorii din Japonia, China şi Statele Unite”, spune Florin Vasilică. “Cele 1,1 de trilioane EUR planificate de Banca Central Europeană ca injecţie de lichiditate în regiune prin programul de achiziţionare de active (QE) ar trebui să contribuie la scăderea presiunii exercitate asupra monedei europene. Având în vedere recentele rezultate economice pozitive, activele din Zona Euro ar trebui să devină şi mai atractive.”

În România, valoarea tranzacţiilor a crescut spectaculos, cu 186% în 2014 comparativ cu 2013, ajungând la o valoare totală de 3,14 miliarde USD, în timp ce numărul lor a crescut cu doar 24% în acelaşi interval, conform studiului EY – M&A Barometer România. România înregistrează astfel cea mai mare creştere a pieţei M&A din Europa Centrală şi de Sud-est (CSE) în 2014.

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2014 de investitorii financiari şi de tranzacţiile interne, numărul acestor tranzacţii cumulând 55% din total, ceea ce confirmă tendinţele de consolidare din anumite sectoare. Industria serviciilor a fost cea mai activă în fuziuni şi achiziţii, în timp ce tranzacţiile cele mai mari au avut loc în IT, servicii şi imobiliare. România a marcat anul acesta cea mai mare tranzacţie din domeniul IT şi tehnologie, prin achiziţionarea companiei LiveRail Inc de către Facebook cu suma de 500 milioane USD.

Sursa: businessnow.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *