Investitiile realizate in economia nationala au scazut

În primul trimestrul al anului, comparativ cu trimestrul I 2013, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 7,4%, scădere înregistrată la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi lucrări de construcţii noi cu 10,9%, respectiv cu 6,8%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele INS confirmă articolul publicat de capital.ro în urmă cu o săptămână, conform căruia cheltuielile pentru investiții, conform execuției bugetare pe primele patru luni, s-au prăbușit cu 40%, de la  9,7 miliarde de lei la doar 5,9 miliarde de lei.

Per total, pe primele trei luni investițiile nete în economie s-au cifrat la 11,22 miliarde de lei. Din suma totală, investițiile în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au fost de 5,54 miliarde de lei, mai mici cu aproape 11% față de perioada similară a anului trecut, iar investițiile referitoare la construcțiile noi s-au ridicat la mai puțin de 4,5 miliarde de lei, în scădere cu 6,8%.

Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiții nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *