Judetul Iasi a atras investitii in domeniile auto si IT

ZF continuă proiectul editorial „Economia judeţelor la raport“, prin care aduce în prim-plan starea economiei la nivel judeţean. Cine sunt cei mai mari angajatori din fiecare judeţ, care sunt cele mai mari companii în funcţie de cifra de afaceri, cum se împarte economia judeţului între multinaţionale, antreprenori şi companii de stat sunt doar o parte din informaţiile pe care cititorii ZF le vor regăsi la această rubrică. Astăzi vom prezenta în detaliu principalii indicatori economici ai judeţului Iaşi, unul dintre cele mai mari centre universitare şi culturale din ţară, care a reuşit să atragă investiţii în ciuda infrastructurii slab dezvoltate care face practic imposibil ca Occidentul să poată deveni piaţă de desfacere.  

Cu o populaţie stabilă de peste 770.000 de locuitori care îl plasează pe locul doi după municipiul Bucureşti în funcţie de numărul de locuitori, judeţul Iaşi a atras în ultimii ani investiţii în zona producţiei de componente auto şi în IT, regiunea Moldovei fiind cunoscută pentru forţa de muncă mai ieftină decât în restul ţării.

Centru universitar puternic, cu două instituţii de învăţământ de prestigiu – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ – care şcolarizează împreună peste 40.000 de studenţi, Iaşiul a beneficiat de forţa de muncă bine pregătită pe care a livrat-o pieţei muncii din Iaşi pentru atragerea investiţiilor. Astfel, valoarea PIB per capita a ajuns anul trecut în judeţ la aproape 5.400 de euro, cu 20% mai scăzută decât media înregistrată la nivel naţional, dar cu aproape o treime mai mare decât cea înregistrată la nivelul regiunii din nord-estul ţării, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză.

Cea mai mare companie din Iaşi după cifra de afaceri este producătorul de componente auto Delphi Diesel Systems, care face la Iaşi pompe de injecţie şi injectoare şi care a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,8 mld. lei în 2012 (cca 415 mil. euro), potrivit in­formaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Delphi a deschis fabrica de la Iaşi în 2007.

Pe locul doi în topul celor mai mari companii din Iaşi se află E.ON Moldova Distribuţie, cu afaceri de peste 660 de milioane de lei în 2012 (circa 150 mil. euro), companie care face parte din grupul E.ON România, un business de peste un miliard de euro activ în domeniul distribuţiei şi furnizării de gaze naturale şi energie.

Sursa: zf.ro

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *