Topul celor mai mari banci

Banca Transilvania, UniCredit, Raiffeisen şi ING au continuat să-şi crească activele, în timp ce liderii sistemului bancar BCR şi BRD au rămas pe trendul negativ din ultimii ani. 
1-top

Banca Transilvania şi-a consolidat locul al treilea în clasamentul cotelor de piaţă după active, ajungând la aproape 9% la sfârşitul lui 2013, în condiţiile majorării cu circa 8% a soldului creditelor nete. În cinci ani de criză banca specializată pe finanţarea IMM-urilor a câştigat 3,5 puncte procentuale la cota de piaţă, înregistrând cea mai mare expansiune de pe piaţă obţinută prin creştere organică, nu prin achiziţii.

UniCredit a urcat în premieră pe locul al patrulea, mărindu-şi cota de piaţă cu o jumătate de punct procentual, până la 7,6%, inclusiv pe seama preluării unor active de retail în valoare de 315 mil. euro de la RBS.

Banca de stat CEC Bank a alunecat pe 5, reuşind doar să-şi conserve cota de 7,4%, după ce a pus frână la achiziţiile de titluri de stat.

Raiffeisen a sărit pragul de 7%, ajungând la un vârf record de 7,3% după ce în urmă cu aproape un an a cumpărat active de retail de peste 90 mil. euro de la Citibank. Cu toate acestea, austriecii nu au întrecut CEC Bank, dar s-au apropiat ameninţător.

ING Bank a urcat două locuri în clasament, ajungând pe poziţia a şaptea la sfârşitul lui 2013. Semnificativă este creşterea cotei de piaţă la 5% – pragul care separă liga băncilor mari de restul jucătorilor, semnalizând atingerea unei mase critice de business, necesară sustenabilităţii pe termen mai lung. Spre deosebire de UniCredit şi Raiffeisen, ING a avansat exclusiv prin creştere organică.

Poziţiile din vârful clasamentului nu se pot schimba uşor, însă cotele BCR şi BRD au continuat să se erodeze. BCR a pierdut aproape două puncte procentuale anul trecut, ajungând la un minim istoric de 17,5%, în timp ce BRD a ajuns la 13%, compensând scăderea creditelor nete cu 12% prin achiziţii de titluri.

Sursa: ZF

Be Sociable, Share!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *